Volg ons

Mijn introductie in de fotografie.

CATEGORIE: Om graag te zien - en aan te doen, op te zitten, aan de muur te hangen ea

Deel dit artikel

zien

Mijn mama hield van mooie dingen. Lekker eten, muziek, theater, kunst, en ook van foto’s. Op latere leeftijd ( ze was ongeveer 35 denk ik) is ze een opleiding fotografie gaan volgen in avond school. Ik herinner me dat ze dag en nacht bezig was met portretten, stillevens en allerhande opdrachten die ze gekregen had uit te werken.
De opleiding duurde 2 jaar en ook wij, mijn zus en ik, moesten opdraven als modellen. Ik was toen stilaan aan het puberen en vond het vreselijk om met witte broek, witte trui en dito muts te poseren voor één van haar experimenten.
Wat ik wel heerlijk vond was om de badkamer te helpen omtoveren tot Doka ( donkere kamer dus) en met haar het fotopapier door de verschillende baden te zien gaan om dan langzaamaan het beeld tevoorschijn te zien komen. De geur ook van die chemische producten, pure nostalgie! ☺
Mijn mama gaf vele dingen aan me door, zo ook de liefde voor foto’s. Ik heb heel wat fotoboeken in mijn bibliotheek staan en ga graag naar tentoonstellingen in het fotomuseum of elders.
Waar ik bijvoorbeeld uren kan naar kijken is de Café Lehmitz reeks van Anders Petersen, of dichterbij huis het werk van Isabel Miquel Arques of Lieve Blancquaert, om er maar een paar te noemen.

Je begrijpt dus dat het me frustreerde dat ik zelf zo weinig van bakte. Op mijn bucketlist stond “ een cursus fotografie”, niet eentje die jaren duurde zoals bij mijn mama, gewoon een paar keer zodat ik de basics kende. Het is niet mijn ambitie een goed fotograaf te worden, wel om mooiere foto’s te nemen voor onze blog dan ik nu doe én te weten waar ik mee kan spelen. Niet voor niets heb ik me enkele jaren geleden een dure spiegelreflex camera aangeschaft. Zonde om die steeds op automatisch te zetten!
Groot was dus mijn vreugde toen ik ontdekte dat je bij galerij Eyeloco niet alleen kon genieten van mooie tentoonstellingen met voor mij nog onbekende fotografen, maar dat ze ook workshops geven. Ik schreef me in voor de ‘ introductie tot fotografie’ cursus en zat 3 woensdagavonden na elkaar te luisteren naar Maité die ons inwijdde in de beginselen der fotografie. En ook in de mogelijkheden van mijn eigen camera. Onder een drankje en hapje gingen we met een kleine groep aan de slag. Maité legde haarfijn en in mensentaal uit wat begrippen als sluitertijd, diafragma, ISO,... allemaal betekenden, en gaf ons ook wat huiswerk mee. ‘Wit op wit’, ‘herfst’, ‘zelfportret’. En voor geen enkel van die opdrachten heb ik mijn kinderen moeten lastig vallen. ☺
Zo komt het dat ik nu eindelijk weet wat sluitertijd is, hoe diafragma in elkaar zit en mijn ISO zelf kan instellen.
En weet je wat? Ze zegt dat ik wel oog heb voor een mooi beeld en dus vooral moet blijven fotograferen. Eerlijk, daar heb ik enorm veel goesting in! Meer zelfs, ik wil ook de cursus Phoneography volgen, want het blijft wel zo dat je er onmiddellijk als een toerist uitziet met zo’n camera rond je nek. ☺
Ik toon jullie dan ook met trots een paar van mijn opdrachten.

herfst
Wt op wit
Herf
por

Veerle Dobbelaere