Volg ons

7 tips om beter te spreken voor een publiek.

CATEGORIE: Om nooit te vergeten - verhalen van mensen en mooie woorden

Deel dit artikel

Veerle spreker

Zoals je ondertussen wel weet ben ik naast actrice en ontwerpster ook gediplomeerd coach. Omdat ik zoveel hou van ieder van die drie luiken, kies ik gewoon niet en balanceer (af en toe op een slappe koord ik geef het toe) in mijn agenda tussen de drie.
Deze week is het mijn 'coach week' en mag ik 30 mensen meenemen in een warm bad (zo noem ik het ☺). Mensen die zin hebben om beter te leren spreken, met meer passie, vuur, inhoud en kennis van zaken. Mensen die er de eerste dag aan beginnen met een klein hartje en de derde dag naar huis gaan met veel kennis, techniek, ervaring en vooral goesting om te oefenen.
Omdat er steeds meer en meer mensen zijn die eens een vergadering willen voorzitten, een zaal met een wat groter publiek willen toespreken, een filmpje opnemen enzovoort... geef ik hier een paar waardevolle tips:
1. Rrrrrustig!
Zorg er voor dat je niet onmiddellijk begint met spreken. Niet alleen moeten mensen wennen aan jou, jij hebt even tijd nodig om te wennen aan de zaal. Tel gewoon rustig “eenentwintig – tweeëntwintig – drieëntwintig” en begin dan pas met praten.
2. Alle begin is moeilijk.
Niets zo vervelend voor je dan struikelen over je eerste woorden. Zorg er voor dat je die uit je hoofd kent. Maar helemaal hé, no matter what. Het zou wel eens kunnen dat je wat last hebt van stress en dan is het aangenaam als de eerste woorden er uit rollen zonder nadenken.
3. Verzorg je einde.
Wist je dat je als publiek vooral de eerste en laatste 3 minuten van een speech onthoudt? Zorg er dus voor als spreker dat je ook je einde voorbereidt. Zo kan je het mopje maken dat je wilt, de laatste keer je boodschap kort herhalen, of nog beter: eindig waar je begon. Zo is de cirkel mooi rond en komt je punt heel goed tot zijn recht.
4. Respecteer je tijd!
Het gebeurt vaker dan me lief is: ik word gevraagd om te spreken op een event, maar eerst moet de voorzitter nog een kort woordje placeren. Dat kort woordje duurt algauw meer dan een half uur en het publiek zit onrustig op zijn stoel te draaien. Niet alleen luisteren ze niet meer en vragen zich af waar de hoofdspreker ( ik in dit geval) blijft, ze moeten ook zachtjesaan al een beetje naar toilet en beginnen een dorstje te krijgen. Dus, als jij gevraagd wordt kort iemand aan te kondigen of een half uur te spreken, hou je daaraan. Je publiek én de organisatie dankt je.
5. Spreek tegen de laatste rij.
Op die manier krijgt je stem automatisch het juiste volume en klinkt ze voller. Praat niet te snel, mensen moeten tijd krijgen te verwerken wat ze horen. Bovendien krijg je meer autoriteit als je trager spreekt. Zorg ook voor afwisseling in je tempo en wees niet bang van stilte!
6. Whatever happens, keep breathing!
Natuurlijk gebeuren er dingen die je niet verwacht: iemand die de zaal te laat binnenkomt, een pen die uit je handen glipt, een helikopter die overvliegt en je even onverstaanbaar maakt, de poetsvrouw die met haar karretje komt binnen gereden en dat pas na een minuut doorheeft vanwege te luide muziek in haar oren. ☺ En niets van dat alles is erg, tenzij jij dat wél vindt! Als jij van slag geraakt, je publiek ook. Doe vooral niet of er niets gebeurt maar wacht even, maak er een grapje over, en ga daarna rustig weer verder.
7. Vergeet niet te genieten. Ook al heb je wat stress, het helpt gewoon als je geniet van het vertellen waar je mee bezig bent. Denk aan wat voor een schat van informatie de mensen mee naar huis gaan nemen na je speech. Denk eraan dat het geweldig is te mogen vertellen voor dit publiek hoe jij het ziet. Zeg het ook af en toe tegen jezelf: ‘ dit is leuk!’ Zo zie je dat je het nog gaat geloven ook! Bovendien breng je dat ook over naar de zaal en is het niet veel plezierig te kijken naar iemand die straalt?

Veerle Dobbelaere