Volg ons

Dagen zonder vlees, en wel hierom.

CATEGORIE: Om nooit te vergeten - verhalen van mensen en mooie woorden

Deel dit artikel

kookboek dagen zonder vlees

Alles wat je wilt bereiken begint met een goede gezondheid. Is een cliché als een huis, ik geef het toe. En toch. Ook al ben ik reeds enige tijd bezig met mijn lichaam en wat dat nodig heeft, tussen het weten en het doen ligt er nog een wereld van verschil. Zo heb ik geprobeerd om te lopen, hield dat even vol, kreeg dan last van mijn knie, stopte dan even, begon weer opnieuw, tegen mijn zin maar voor mijn gezondheid, stopte dan, herhaalde deze cyclus enkele malen tot ik tot de conclusie kwam dat lopen écht niets voor mij is. En nu wandel ik. Of het even goed is als lopen weet ik niet, ik weet wel dat ik het veel liever doe. Meer nog, als ik het een paar dagen niet gedaan heb mis ik het. Dus is dat mijn vorm van bewegen. En yoga, minstens 1 x in de week of meer als ik tijd heb. En trampoline springen, een keer of 3 per week, gewoon 10 minuten op mijn favoriete muziek. En voor mij is dat genoeg, voor mij is dat flink. 
Hetzelfde verhaal met eten. Natuurlijk weet ik dat suikers ongezond zijn en daarom doe ik mee aan Tournée Minerale. Niet om het de rest van mijn leven zonder één glas alcohol te doen, wel om me meer bewust te zijn van wat alcohol in mijn leven betekent. Om dan nog beter te kunnen kiezen wanneer wel en wanneer niet. En zo doe ik het ook met de rest van mijn eten. Ik hou van groenten, en eet die dan ook in grote hoeveelheden. Soms denk ik dat ik in mijn vorig leven een koe was. :)
En af en toe neem ik ook wat vis en vlees. Daar geniet ik van, want genieten is ook goed voor mijn gezondheid. Ook hier geloof ik niet in fanatiek, voor mezelf en zeker niet naar een ander toe, maar wel in bewust. Hoe bewust zijn we bezig met wat er op ons bord ligt? Hoeveel vlees hebben we nu echt nodig? En wat doet dat met het milieu en met ons lichaam?
Uit liefde voor de wereld en mezelf, ging ik afgelopen weekend naar de start van Dagen Zonder Vlees.
Om nog eens te horen uit de mond van professor Johan Albrecht, die een boek schreef over het gewicht van vlees en het effect op jezelf, de planeet en de financiën, dat het geen kwaad kan er af en toe eens bij stil te staan, te onderzoeken om dan bewust te kunnen kiezen wat wel en wat niet.
Ik at een heerlijke wurger van Oscar Foodtruck, dronk een moctail bij sistersseasoning en besloot dat het goed was, dat ik koemelk al lang verving door plantaardige, dat ik sojayoghurt eet en slechts heel af en toe vis en vlees op het menu zet. Dat ik daar niet alleen mijn gezin en mezelf een cadeau mee doe, maar ook onze planeet.
En om wat inspiratie te krijgen voor mijn dagelijkse kost, schafte ik me het kookboek aan, waar een paar bekende collega's van me hun favoriete gerecht voorstellen.

OSCAR FOODTRUCK - WURGER

quote

Veerle Dobbelaere