Volg ons

EHBK - eerste hulp bij een kater

CATEGORIE: Om nooit te vergeten - verhalen van mensen en mooie woorden

Deel dit artikel

byhandlondon.com
chinoiseriechic.net

Tips tegen een kater We kunnen er niet omheen, straks is het oudejaar en gegarandeerd drinken we teveel. En als het leuk is, vergeten we natuurlijk de gevolgen. Hier zijn alvast een paar tips om een kater te voorkomen en in het slechtste geval te verlichten.

Maar de beste raad is de saaiste raad: bezint eer ge begint.

anti kater


anti kater
foto's: dailymail.co.uk - thebach.com - designsponge.com - eylul aslan


voorkomen

Eet voor je drinkt en dan vooral vettige kost. Want vet vertraagt de absorbtie van alcohol. Een ‘fonke’ leggen is dus echt een goed idee.

Donkergekleurde alcohol bevat meer gifstoffen die hoofdpijn veroorzaken. Dus witte wijn, vodka en gin zijn beter dan rode wijn, whiskey of tequila. Mix geen alcohol met bruisende drankjes want dan absorbeert de alcohol sneller en word je vlug dronken. Dus ook van champagne, cava en alle alcohol met bubbels.

Een kater wordt veroorzaakt door uitdroging en dat leidt tot hoofdpijn, duizeligheid en misselijkeid.
Dus: drink water. Veel water. Drink tijdens het feesten na elk glas alcohol een glas water.


anti kater
foto's: labsinthe.tumblr.com - artspace.com


the day after

Opnieuw: drink water! Als je daar niet zo een fan van bent, is thee ook een goed alternatief. Of sportdrankjes en kokoswater, die bevatten elektrolyten waardoor het vocht sneller in het bloed opgenomen wordt.

Alcohol veroorzaakt ook een suikerboost, waardoor je insuline aanmaakt en je suikerspiegel in de war raakt. Dus vers fruit is zeker een goed idee om de suikerwaarden te stabiliseren. Fruitsappen geven je de verloren vitaminen terug maar vermijd sinaasappelsap, want dat is te zuur voor je ontregelde maag. Appelsap is een beter idee!

Als je in staat bent iets te eten is havermout een goede optie, het neutraliseert de bloedsuikerspiegel en geeft je instant energie. of krakers met honing want honing bevat fructose en je lichaam snakt daar nu naar.

anti kater
foto's: theleoisallinthemind.tumblr.com 

Ook een omeletje, gekookt eitje of spiegelei zijn een superidee. In eieren zit cysteïne wat ethanal afbreekt. Door eieren te eten in de ochtend help je dus met de verwijdering van kater veroorzakende stoffen in je lichaam. 

Of eet een banaan! Bananen bevatten veel kalium, iets wat helpt in de bestrijding van de alcohol. Kalium zit niet alleen in bananen maar ook in kiwi's en avocado's.

Adem! Frisse lucht kan wonderen doen, dus ga een luchtje scheppen of maak een fikse wandeling.


anti kater
foto's: sleepingtigers.tumblr.com - graciebeets buzzfeed.com

Bronnen: dokterdokter.nl - srtrends.com - http://mens-en-gezondheid.infonu.nl
foto's intro: byhandlondon.com - chinoiseriechic.net

Katrien Van de Steene