Volg ons

Lang leve emoties!

CATEGORIE: Om nooit te vergeten - verhalen van mensen en mooie woorden

Deel dit artikel

emo quote
quote 2

Zoals ik eerder vermeldde, was ik in augustus enkele dagen in Oostende. Als coach werk ik samen met Carl van de Velde en zijn team, en zet alles wat ik ben en weet in om mensen mee te ondersteunen. Het is namelijk fantastisch om te zien hoe bewustwording van wie je bent en wat je echt belangrijk vindt in je leven, leidt tot meer harmonie en geluk. Ook ikzelf zie en leer telkens weer heel veel.
Wat me deze keer vooral frappeerde, was hoe wij omgaan met emoties. Zo vaak hebben we als kind gehoord: “Wees flink”, “Doe niet flauw”, “Wees eens sterk”, “Niet wenen!”...dat we het als normaal beschouwen dat we ons verdriet en pijn binnenhouden. Alleen als er “écht” erge dingen gebeuren, laten we dat wel eens toe.
En dan nog. Niet te veel en niet te lang. Meer zelfs, we weten niet goed meer hoe om te gaan met mensen die tonen dat ze verdriet of pijn hebben, of zelfs boos zijn.
Blije mensen, dat willen we zien. Vrolijkheid alom. Wees flink!
Alleen, zo werkt het niet. Kijk maar naar de cinema’s: die zitten vol met mensen die geld neertellen om eens goed te mogen wenen. In het donker, liefst.
Dus, wil ik hier graag een warm pleidooi houden voor een goed potje huilen bij tijd en wijlen. Treur er maar op los als je wil. Wees eens flink boos en sla eens stevig met een deur. Kortom, geef die emoties wat lucht. Want voor je het weet scheld je een onbekende verrot in het verkeer, of barst je in tranen uit bij een niemendalletje.
Las iedere week een emo- kwartiertje in en laat je begeleiden door een stukje muziek, een filmfragment, een boek, een gedicht...als het maar helpt om los te komen!
Ik geef alvast wat van mijn hulpjes mee:
Chris Isaak: hier smelt ik dus helemaal van weg en word overspoeld door een golf van emoties in alle geuren en kleuren: heerlijk!
Een boek waar ik het ook echt niet droog kon bij houden ( en mijn gezin trouwens ook niet): Komt een vrouw bij de dokter – Kluun.
Of de foto van mijn overleden mama, mijn kinderen die nog heel klein zijn, ons trouwalbum,...
Ik ben benieuwd wat jullie beroert!

COLLAGE EMO

Veerle Dobbelaere