Volg ons

Of we mee wilden.

CATEGORIE: Om nooit te vergeten - verhalen van mensen en mooie woorden

Deel dit artikel

Riga bende

" Graag! Naar waar? Dat weten we nog niet. Ok dan." Dat was er nodig om ons te overtuigen mee te gaan met de Wasbar boys, sorry jongens maar zo noemen wij jullie ook. Reeds enkele jaren willen we iets samen doen. We keken naar de mogelijkheden om iets te schrijven voor Wasbar, om in mekaars boeken te figureren, tot deze gelegenheid zich voordeed en we beiden volmondig “ja” riepen.
Voor alle duidelijkheid, ik heb het hier over Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde. Door velen nog steeds gekend als bedenkers en oprichters van het hippe Wasbar concept. Auteurs van Hou je Manieren en Trek je plan.
Toen ze van de laatste ook een reiseditie maken met een wel heel eigen visie, gingen ze op zoek naar geschikte partners. Geen beter huwelijk dan een onbekende bestemming en een blanco boek dat ingevuld moet raken met authentieke verhalen.

Alain trek je plan
Dus trokken op vrijdag 15 juli om 6u ’s ochtends naar Zaventem. Met wat handbagage en een code, die we eenmaal samen mochten krabben om onze reisbestemming te onthullen.
Alain en ik waren al volop aan het gokken en wat we niet wilden was Frankfurt of Hamburg. Wat we wél wilden was naar het Noorden...
Tot ons groot jolijt kregen we te lezen dat we mochten vertrekken naar Riga. Een bestemming die me zeker aansprak maar waar ik nooit spontaan naartoe zou vliegen. Ideaal dus voor een onbekend weekend vol verrassingen. Aangezien je niet weet waar de reis naartoe gaat, heb je ook geen stress.

Want ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik weet wel hoe het bij mij werkt. Ik doe er een tijdje over om te beslissen waar ik naartoe wil gaan. Vervolgens surf ik me te pletter om alle info over de geboekte bestemming te achterhalen en dan volgt de fase van de verlamming.... Al die mogelijkheden en zo weinig tijd. Alles wat je wil en moet gezien hebben in 3 dagen proppen, zodat je al moe bent vooraleer je aankomt. Met ouder worden werd ik ook wijzer en laat ik een groot stuk los, maar toch..

Allemaal dingen die nu niet hoeven. Aangezien je niet weet waar de reis naartoe gaat, kan je niets opzoeken en voorbereiden. Het enig waarover je een beetje bezorgd zou kunnen zijn is het weer. Exact een week op voorhand kom je te weten welke temperatuur je mag verwachten. Genoeg tijd dus om rustig je valies te pakken. En helemaal ontspannen te vertrekken met de juiste kleren en een valies vol nieuwsgierigheid!

the Boys
En wat een fantastisch weekend is het geworden: een stad die doet denken aan vervlogen tijden, prinsessen en koetsen. Een tikje Praag meets Budapest, met nog een groot deel van de oorspronkelijk Russische bevolking, erg vriendelijke mensen, prachtige gebouwen, heerlijke kleine straatjes.
Riga
Brug
Riga
straten van Riga
mensen op straat

Kerkje
Nostalgische Pippi Langkous huizen, hippe markten, lekker eten en zalige cocktails. En vooral: de Wasbar boys die we voortaan onze vrienden noemen!

Alain en de locals
Pippi Langkous huisVerval
marktvrouw
Boog
Het goede van het "Trek je plan op vakantie" boek dat onze enige gids was, is dat het zo heerlijk improviseren toelaat. Het enige wat je hoeft te doen, is je ergens op een strategische plaats zetten en overleggen. Ziet die dame er uit als iemand die ons de weg kan wijzen naar een goed restaurant? Kan deze baardige jongeheer ons de culturele bezienswaardigheden tonen? Is dit koppel de juiste partner voor een goede cocktail? Kortom, een heerlijke momentje mensen kijken brengt je bij de beste plaatsen. Gekend door locals en gedeeld met ons. Zodat je op zeer korte tijd de beste gids mee terug naar huis neemt: je eigen, pesoonlijk lijstje van must see’s in Riga, of welke plaats ter wereld dan ook. Dank je lieve Dries en Yuri, voor deze onvergetelijke trip!

Veerle Dobbelaere