Volg ons

Dat koken met restjes erg lekker kan zijn.

CATEGORIE: Om op te eten - alles wat lekker is

Deel dit artikel

omelet retteketet

Dat vertel ik mijn kinderen als ik een blik heb geworpen in de ijskast en zie wat er nog allemaal ligt. Op het randje van bederf. Te wachten om verwerkt te worden in een lekker en toch voedzaam maal. Want zo willen we ze het liefst, onze maaltijden. Tenminste, de kinderen vooral lekker en ik vooral gezond.
Mijn kinderen twijfelen een beetje. Ik geef toe, ze zijn lichtjes verwend. Blijkbaar, zonder dat ik er erg in heb. Want als er op het boterhammen schapje, ( een verdieping in de ijskast waar alles op ligt wat door hen mag gegeten worden om te vermijden dat ik ’s avonds niet meer kan maken wat ik in gedachten had omdat zij reeds de kaas hebben opgesmuld) 2 schellen kaas, een beetje olijventapenade, wat kippenwit, een halve avocado, komkommer en tomaat liggen, beweren ze dat er echt niets meer is om te eten. Als ik hen dan uitnodig samen met mij een kijkje te nemen op het betreffende schapje zeggen ze dat ze geen mozzarella zien en dat ze dààr nu net ongelofelijk veel zin in hebben. Kinderen! ☺
Je begrijpt dus dat ik restje beter niet op voorhand zo aankondig. Nee, ik hou liever een “walking dinner”, met verschillende schotels om uit te kiezen.
Of draai ik van alles in een heuse maaltijdsoep, met verse kruiden en geroosterde kip erbij een feestmaal.
Of, ik maak een frittata ( omelet klinkt zo banaal).
collage eten 1
Hoe ga je daarbij te werk:
Werp een kritische maar open blik in je ijskast.
Haal alles wat ook maar enigszins eetbaar én bederfelijk is er uit. ( dan heb ik het over groenten, fruit, kaas, vlees, vis...en niet over de pot mayonaise)
Bedenk of de combinatie haalbaar is, zowel voor jezelf als voor je tafelgenoten.
Smijt alles in een pan, in de volgorde van gaartijd.
Als laatste meng je alles met de gekluste eieren ( reken ongeveer 2 per persoon).
Bestrooi met verse tuinkruiden, die zijn niet alleen lekker en gezond maar ook nog eens aangenaam om te zien.

Tip: Als je er verschillende maakt kan je daar een omelet – buffet mee organiseren.


collage eten 2De mijne is samengesteld uit: restje groene asperges + restje geitenkaas + restjes gedroogde ham + tomaten + heel veel bieslook.

omeletSmakelijk!

Veerle Dobbelaere