Volg ons

Een heerlijk makkelijk recept: lenterolletjes met verse kruiden, rauwkost en garnalen met een sausje van gember.

CATEGORIE: Om op te eten - alles wat lekker is

Deel dit artikel

lenterolletjes

Zoals jullie ondertussen wel weten, hou ik van lekkere én gezonde kost. Meer zelfs: het is één van mijn stokpaardjes. Zonder fanatiek te zijn, ik hou immers ook van de zonde, vind ik dat we met z’n allen te weinig bewust bezig zijn met wat we in onze mond stoppen. Alsook in de mond van onze kinderen. Ze hebben het niet altijd even graag, maar ik zoek dus heel actief wat er én lekker is én gezond.
Om te beginnen altijd vers en zoveel mogelijk bio, daarnaast weinig vetten, suikers, vlees. En om het helemaal makkelijk te maken, moet het ook nog binnen het half uur op tafel staan. Tijdens de week toch. Waarschijnlijk voor velen onder jullie herkenbaar.
Laten we mekaar wat helpen dus en onze favoriete recepten die aan deze talrijke criteria beantwoorden, met mekaar delen.
Lenterolletjes 1
Zo ben ik dus fan van lenterolletjes om de eenvoudige reden dat ik ze heel lekker vind, en nog belangrijker: mijn gezinsleden ook, én dat ze gezond en makkelijk zijn. Je kan er bovendien heel makkelijk restjes in verwerken. Voor deze deed ik mijn best en ging speciaal voor jullie boodschappen doen. ☺

Ik kocht:
Rijstvellen
Garnalen
Mango
Komkommer
Ijsbergsla ( de lieveling van m’n kinders)
Bladspinazie
Prei ( of andere) scheuten
Zoete paprika
Wortel
Lente-ui
Limoen
Koriander
Look
Munt
Sojasaus
Rijstazijn
lenterolletjes 2
Ik maak ze als volgt:
Je snijdt al je groenten in dunne reepjes, de kruiden in kleine stukjes. De garnalen blijven in z’n geheel of als ze te groot zijn, snijd je ze in de helft.
Ik neem een rijstvel en laat het enkele seconden, max 1 minuut in een kom water weken. In sommige recepten staat dat je dat met enkele exemplaren tegelijk kan doen, geloof ze niet! Het begint te kleven, je krijgt ze moeilijk van elkaar en kiepert ze uiteindelijk toch in de vuilbak. Zonde! ☹
Dus doen we het één per één. Je haalt ze uit het water en legt ze op een schoon, glad oppervlak helemaal open.
Je belegt ze met een klein stapeltje van ieder groente en de mango, pas op niet te veel anders gaan ze moeilijker dicht. In het begin is dat even zoeken naar de juiste hoeveelheid. Daarop leg je garnalen en dan de munt en koriander. Makkelijkste is dat je het beleg een beetje aan de rechter-midden kant schikt, dat vouwt beter. Je kruid af met peper en zout, en een sprenkeltje limoen.
Het dichtvouwen is het lastigste maar na een paar keer oefenen lukt dat erg vlotjes.
Begin met boven- en onderkant naar binnen te plooien. Let wel op dat je het zacht doet, het rijstvel is nogal broos. Dan vouw je de rechterkant over je topping en rolt verder tot hij dicht is.
Voilà, zo simpel als wat. Zelfs ik kan het met 1 hand...
Het spreekt vanzelf dat je eindeloos kan variëren met je toppings, afhankelijk van het seizoen en wat je nog in je ijskast hebt liggen. Of gewoon, waar je zin in hebt.

Voor de saus mengde ik lente-ui met wat look, koriander, sojasaus en rijstazijn.
Omdat de Dobbelaeres van pittig houden, sneed ik ook een chilipepertje erin.
lenterolletjes 3Ik ben benieuwd naar jullie draai- en rol ervaringen, laat maar weten!

Veerle Dobbelaere