Volg ons

Heerlijke toast champignon met zélf gepocheerd eitje.

CATEGORIE: Om op te eten - alles wat lekker is

Deel dit artikel

Gepocheerd eitje en toast champignon

Dat ik dat wou en niet durfde. Dat zei ik tegen Sofie Dumont toen ze in mijn keuken stond. Een gepocheerd eitje. Heerlijk vond ik dat, en als ik las hoe je dat moest maken met water nét tegen de kook aan en azijn en roeren maar niet te hard, dacht ik: laat maar. Ik kook het wel gewoon, ook lekker. Niet dat ik zo'n bangerik ben, helemaal niet, integendeel zelfs. In de keuken flans ik geregeld één en ander bij elkaar en zien we wel waar we uitkomen. Het overkomt me bijgevolg geregeld dat dingen er niet uitzien zoals ze zouden moeten. Veggie burgers die te plat zijn, saus die eerder soep is, granola die net iets te donker is, koekjes die te droog zijn, enfin ik heb mijn mislukkingen. En dat vind ik helemaal niet erg, maar om één of andere reden bleef ik wat van de gepocheerdheid af.
Tot er een gerenommeerde chef in mijn keuken stond, toen greep ik natuurlijk de gelegenheid te baat om geholpen te worden! En zo leerde Sofie me dat je het water inderdaad tot net onder het kookpunt brengt, er wat azijn bij doet, je eitjes apart in een kopje giet om ze dan één voor één voorzichtig in het water te laten glijden en dan met een lepel of vork het wit zachtjes rond de dooier te scheppen. Een minuut of vier laten bijna-koken en klaar is kees. 

Dat maakt dat ik dit weekend mijn eerste eigen toast champignon mét gepocheerd eitje heb gemaakt. Fier als een gieter diende ik hem op aan mijn man en mezelf en je kan je voorstellen dat het nog beter smaakte dan anders!

Wat heb je nodig:
Brood om te toasten ( ik gebruikte zuurdesem)
Gemengde boschampignons ( liefst bio)
Peterselie
Look
Lente - uitjes
Verse eitjes ( liefst bio)
Olijfolie
Kokosolie
Pezo

Hoe maak je het:
Breng 1,5 liter water met wat azijn aan de kook.
Maak de champignons schoon met een borsteltje en verwijder het uiteinde van de stelten. Snijd in 4 en bak 10 minuutjes in een mengeling van kokos- en olijfolie. Kruid met peper en zout.
Ondertussen toast je de dikke sneden brood ( reken 1 à 2 per persoon) en leg ze op de borden.
Zet het kookwater zacht zodat het nog zachtjes pruttelt en niet meer kookt.
Voeg na 10 minuten baktijd de fijn gesnipperde look en peterselie toe aan de champignons. 
Giet de eitjes één voor één in een apart kopje en laat ze dan zachtjes in het water glijden. Schep met lepel of vork voorzichtig het wit rond de dooier. Herhaal indien nodig. Haal de eitjes er na ongeveer 4 minuten voorzichtig uit met lepel of spatel, en leg ze op een stukje keukenrol om droog te deppen. 
Haal de champignons uit de pan en schep ze op de toasten. Leg de eitjes er voorzichtig op en snipper er wat lente ui over. 
Smakelijk!Tip: hoe verser de eitjes, hoe makkelijker het pocheren. Als je kan, vraag dan aan vrienden of buren om echte kakelverse eieren.


Veerle Dobbelaere