Volg ons

Hoe ik viel voor Madam Bakster.

CATEGORIE: Om op te eten - alles wat lekker is

Deel dit artikel

Laura Verhulst

Ik hou van dromen. Die van mezelf en die van een ander. Dus toen ik op een dag een mail ontving van Laura die me vertelde over haar grote droom, was ik meteen verkocht. Ze had een visie die aansloot bij de mijne, een passie die ik herkende en een uitstraling met een X factor. Ondertussen zijn we gaan koffie drinken en dromen we over gezamenlijke projecten en een betere, lees gezondere, wereld.
En aangezien ik heel graag deel, wil ik ze graag aan jullie voorstellen. Dit is wat ze schreef:

Wat is Madam Bakster?
Madam Bakster is een online bakkerij met een focus op gezonde desserts. Alle producten zijn vrij zijn van geraffineerde suiker, dierlijke producten (zoals melk, room, boter of eieren), tarwe en artificiële smaak- of bewaarmiddelen. Die grondstoffen vervangen we door gezonde en natuurlijke alternatieven zoals havermout, noten, avocado’s, kokosolie en veel meer!
Zo willen we er voor zorgen dat iedereen weer kan genieten van desserts en hun sociale functie, zonder de lege calorieën en allergenen die bij traditionele patisserie onvermijdelijk zijn.

taart Zij
Hoe is het ontstaan?
Aan hoe Madam Bakster onstond, kan ik wellicht een heel blogbericht wijden (:
Al als kind waren woensdag- en zondagmiddagen mijn favoriete dagen van de week omdat ik dan met mijn moeder de keuken in dook om de lekkerste desserts tevoorschijn te toveren. Ik vond het heerlijk om nieuwe smaken te ontdekken, met mijn handen een vers kruimeldeeg te kneden of door het raampje van de oven te gluren naar de soufflés die stilaan rezen en de minuten ongeduldig af te tellen tot ik alles mooi op een bordje mocht presenteren. Dat is meteen ook mijn meeste dierbare jeugdherinnering. Als kind was ik altijd wel mollig. Daarom besloot ik me, in overleg met mijn ouders, in te schrijven voor een verblijf in het Zeepreventorium (een internaat waar kinderen met overgewicht begeleid worden om weer op gewicht te geraken). Na mijn verblijf daar was ik vijfentwintig kilo lichter maar sloeg ook de puberteit in. Dat is ook meteen de periode waarin ik calorieën begon te tellen en mezelf maar al te vaak vergeleek met leeftijdgenoten of modellen uit de boekjes, een slechte gewoonte die ik pas veel later wist af te leren. Na het middelbaar vertrok ik voor een jaartje naar Argentinië op uitwisseling en de gesuikerde en ontzettend vettige eetcultuur van de Argentijnen droeg niet veel bij aan mijn verstoorde relatie met voeding.
Na mijn terugkeer echter leerde ik mijn vriend kennen en werkte ik stilaan aan een positief zelfbeeld waar mijn eigen gevoel primeerde en niet dat cijfertje op de weegschaal en gunde ik mezelf de kans om in de eerste plaats weer te genieten. Iets wat misschien als vanzelfsprekend klinkt maar voor velen nog een dagelijkse uitdaging is. Toen ik dan vorig jaar een hele moeilijke periode moest overbruggen, ben ik stilaan in contact gekomen met de ondernemerswereld. Ik voelde me als studente vaak als een onbeduidend nummer in de aula. Met al het negatieve nieuws die ik in die periode moest verwerken, zocht ik een uitweg en een manier om mijn stem te laten horen. Ik weet nog dat ik door het nieuws van de aanslag op Charlie Hebdo (en de kortzichtige reacties daarop) weken aangedaan was. Ik zocht ergens een houvast, een doel en een manier om op een positieve manier om te gaan met alle prikkels die ik dagelijks moest verwerken en me weer verbonden te voelen met de mensen om me heen.
Toen ik op een dag met een vriendin een gesprek aan het voeren was, kwam het ter sprake hoeveel mensen, inclusief mezelf, desserts van de kaart schrappen omdat ze gezonder willen leven. En dat is jammer. Want desserts spelen een grote rol in ons sociaal leven. Geen geslaagde verjaardag zonder verjaardagstaart, bijvoorbeeld. Puzzelstukjes. En zo klikten de puzzelstukjes plots ineen. Ik richtte een website op en begon, aanvankelijk op erg kleine schaal, desserts te maken en te verkopen. De reacties die ik kreeg van bijvoorbeeld grootmoeders die eindelijk iets lekkers konden voorschotelen aan hun kleinkind die allergisch was aan lactose/eieren/suiker of de bedankingen van mensen die zich herkenden in mijn verhaal en zo ook besloten om genieten weer centraal te plaatsen in hun leven, waren echt hartverwarmend. Beetje bij beetje bouwde ik een klantenbestand op met klanten die bleven terugkeren en die ik ook persoonlijk leerde kennen. De anonimiteit waar ik het jaar daarvoor in vervallen was, kon ik zo van me afschudden. Ik voel me nu zoveel meer verbonden met mensen en bovenal: ik heb een reden gevonden, een doel om te doen wat ik doe.
Ondernemen is voor mij een manier om mijn persoonlijke ervaring te delen en anderen zo te inspireren om weer een gezonde band met voeding op te bouwen. Maar ook om de waarden die ik belangrijk vind uit te dragen. Zo staat Madam Bakster naast gezonde voeding ook voor een positievere, socialere en meer ecologische wereld. We werken bijvoorbeeld uitsluitend op bestelling zodat ik op het einde van de dag nooit wat hoef weg te gooien. Ik probeer mijn passie over te dragen in alles wat ik maak of schrijf en hoop zo het verschil te maken.

taart  boven
Waarom zo jong?
Wat ik met mijn verhaal ook wil aantonen is dat de studententijd hét moment is om te gaan ondernemen. Je hebt nog tijd over om in zijprojectjes te steken en hebt meestal geen zware financiële lasten te dragen. Ik studeer zelf taal- en letterkunde. Ik voelde me, tot ik met Madam Bakster startte, een beetje de vreemde eend in de bijt. Alsof ik nergens echt thuis hoorde. Nu ik dagdagelijks met mijn passie bezig kan zijn en along the way ook fantastische en positieve mensen ontmoet die me steunen in mijn verhaal en er zelf ook al een prachtig parcours op hebben zitten, heb ik eindelijk mijn plekje gevonden. Ik ben ervan overtuigd dat we op jonge leeftijd moeten leren wat we écht graag doen.
Door te ondernemen heb ik mijn eigen toekomst in handen, en sta ik ook sterker op de arbeidsmarkt. En dat is volgens mij onbetaalbaar.
Op naar een wereld waar passie, positiviteit en samenhorigheid primeert!
En, zijn jullie ook verliefd? ☺

taart zij

Veerle Dobbelaere