Volg ons

Homemade granola.

CATEGORIE: Om op te eten - alles wat lekker is

Deel dit artikel

granola

Ondertussen weten jullie het stilaan wel, ik hou van eten. Van lekker eten en ook van gezond eten. Ik begrijp niet hoe sommige mensen zo weinig kunnen bezig zijn met wat ze in hun mond stoppen. Op het gevaar af te gaan zeuren, wil ik toch nog eens aanhalen dat je alleen goed blijft rijden als je de juiste brandstof hebt.
Om het met een ander cliché te zeggen: goed begonnen is half gewonnen, dus begin ik de dag met een lekker én gezond ontbijt.
Granola met wat geitenyoghurt en fruit. Klinkt moeilijker dan het is, dus geef ik jullie de basis mee voor een home made versie waar nog vele experimenteer- en combineer mogelijkheden zijn.

haver
De granola basis zijn onbewerkte havervlokken, ongeveer 150 gram.
Die combineer je met je favoriete ( eveneens onbewerkt en ongezouten) noten, hangt een beetje af van wat je in huis hebt: walnoten, hazelnoten, amandelnoten, cashew, pistachenoten...ook een 150 gram. Daaraan voeg je zaden of pitten toe, lijnzaad, pompoenzaad, zonnebloempitten, in het totaal een 50 gram.
Je gooit alles in een schaal die in de oven kan en mengt noten en zaden door elkaar. Als je fan bent van kokos, wij helemaal niet, dan kan je die ook toevoegen. Om te zoeten gebruik ik agavesiroop, zo’n 4 eetlepels, of een paar flinke knepen in het flesje. Om het wat op te peppen kruid je met gember, kaneel, en als je zin hebt cacao. Als laatste meng je alles met 3 eetlepels kokosolie ( of een andere plantaardige olie). Schep alles goed door elkaar en zet in een warme oven van 175 graden.
Ik roer geregeld alles om zodat alle kanten mooi geroosterd worden. Blijf er wel een beetje bij want het kan snel aanbranden, weet ik uit ervaring. ☺
met fruit
Als hij perfect is hoe jij hem graag hebt, laat hem dan afkoelen en voeg er als hij bijna koud is, wat gedroogd fruit aan toe. Ik hou van rozijnen, dadels en soms ook gedroogde mango. Ook hierin experimenteer je naar hartelust.
Als alles is afgekoeld schep je je eigen gemaakte granola in een weckpot en zo kun je hem zeker 2 weken bewaren. Ik meng met yoghurt en vers fruit en barst van de energie tot de middag!
Geniet ervan!

weckpotten granola

Veerle Dobbelaere