Volg ons

roomdessert met zoute karamel

CATEGORIE: Om op te eten - alles wat lekker is

Deel dit artikel

roomdessert zoute karamel

INGREDIËNTEN VOOR 6 GLAASJES

voor de karamelsaus:
200 g suiker
60 ml water
1 theelepel honing of ahornsiroop (tegen kristalliseren)
125 ml room 1 snufje zout

voor de roompudding:
750 ml room
1 vanillestokje
25 g suiker
3 blaadjes gelatine

voor de garnering:
wat nootjes, fijngehakt


bereiding

Maak eerst de karamelsaus. Meng de suiker en de honing met het water in een pan en roer goed door. Laat het mengsel op een middelmatig vuur tot het goudbruin wordt. Je mag absoluut niet roeren, of het mislukt! Als het mengsel goudbruin is, voeg je er beetje voor beetje de room bij terwijl je nu wel flink roert met een garde. Laat 10 minuten afkoelen en roer er het snufje zout bij.

Maak het roomdessert.
Week de gelatine in een kom koud water. Laat de room samen met de suiker en het vanillestokje koken. Haal de pan van het vuur, vis het vanillestokje uit het mengsel, snijd het met een scherp mesje doormidden en schraap het merg eruit. Voeg deze zwarte zaadjes terug aan de room en roer. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan het mengsel. Roer opnieuw goed door.

afwerking
Voeg er 2 eetlepels karamelsaus bij en roer goed door. Giet het roommengsel in een maatbeker en vul de glaasjes. Zet in de ijskast en laat ze opstijven. Vlak voor het opdienen giet je een beetje karamelsaus in de glaasjes en versier je het dessert met wat nootjes.


roomdessert zoute karamel

Katrien Van de Steene