Volg ons

Vijf goede redenen om mee te doen met Dagen Zonder Vlees.

CATEGORIE: Om op te eten - alles wat lekker is

Deel dit artikel

heerlijk soepje

Ik weet het, ik weet het, tegenwoordig is het al biologisch en glutenvrij en superfoods en vegetarisch wat de klok slaat.
Ook al heb ik een allergie aan alles wat hip en hype is, toch is dit iets anders. Dit gaat, en ik weet dat dit kan neigen naar een preek maar toch, over ons leven. Onze levenskwaliteit, onze kinderen, onze planeet. En daar ben ik, hoe kan het ook anders, mee begaan. Ik koop zoveel mogelijk, ook al is het wat duurder, biologisch en lokaal en er komt weinig vlees of vis op ons bord. Het is hoog tijd om met z’n allen iets te doen, ik wou haast zeggen een inspanning, maar dat is het helemaal niet.
Het lijkt in eerste instantie zo, en in het begin is het wat zoeken want wat is makkelijker dan vlees + patatten + groenten, maar eenmaal je de smaak te pakken hebt, en dat bedoel ik letterlijk, is het een ware verrijking. Het kost geen extra tijd, natuurlijk is een eenvoudige maaltijd als soep met brood of een omelet met groenten heerlijk. Het vraagt alleen wat aandacht. Aandacht voor pure, échte ingrediënten.
Het goede nieuws is dat er stilaan meer en meer mensen mee bezig zijn, prachtige organisaties die goede dingen doen zoals Eva vzw. Daarvan was ik jaren geleden meter en had ik het genoegen voor het eerst een 5-gangen vegetarisch menu te mogen proeven. Boven alle verwachtingen vond ik het super lekker en erg gevarieerd. En sinds dat moment ben ik me meer en meer of beter minder en minder vlees beginnen eten. Af en toe eet ik met veel smaak nog vlees en vis, en vind daar ook niets mis mee, maar heel vaak vind ik alternatieven die minstens even sappig zijn.
En dan is er nu ook Dagen Zonder Vlees. En daar wou ik het met jullie over hebben. Willen jullie de uitdaging aan gaan om mee te doen met hun actie 40 dagen zonder vlees? Waarom, vraag je je nu af. Wel ik geef je vijf redenen waardoor je niet anders kan dan ' Ja, ik wil' zeggen ☺
• Je helemaal niet vlees of vis vrij te zijn, iedere dag telt!
• Je krijgt er een boel lekkere recepten bij.
• Je houdt er een hernieuwde energie aan over
• Je kan heel concreet meevolgen wat je precies aan ecologische voetafdruk bespaart.
• Je bent in goed gezelschap!
Wij hebben namelijk met aantal collega’s van ons Starsky team een groep aangemaakt, en staan te springen om jullie hierin te ontvangen! Neem maar eens een kijkje en tel mee wat we kunnen betekenen. Onze kinderen zullen ons dank baar zijn. Vroeg of laat. ☺

bereiding soep
En om zelf alvast het goede voorbeeld te geven, een eenvoudig doch verrassend lekker recept:

Ingrediënten voor 4 personen:
2 komkommers + 1 teentje look + 2 selderstengels + 1/2 rijpe mango + 150 gr volle yoghurt + 100 gr zure room + 2 el olijfolie + peper en zout + 1 gedroogd chili pepertje + verse dragon.
Bereiding:
Doe komkommers, selder, look, mango, yoghurt, olijfolie, chilipeper, een paar blaadjes dragon en peper en zout in de blender. Pureer tot een dikke soep. Breng op smaak met peper en zout. Serveer in kleine glaasjes en werk af met verse dragon en een draai aan de pepermolen.

Veerle Dobbelaere