Volg ons

Zomerse groentetaart

CATEGORIE: Om op te eten - alles wat lekker is

Deel dit artikel

Groenten voor de taart
Groentetaart

Ingrediënten

  • 1 rol rond bladerdeeg, uit het koelvak
  • olijfolie
  • 1 hele grote witte ui (of 2 middelgrote)
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 eetlepel tijmblaadjes
  • 250 g ricotta
  • 1/2 courgette
  • 250 kerstomaten
  • handvol verse basilicum
  • peper en zout
  • 1 doosje/bokaaltje ansjovisreepjes in olijfolie
  • 50 g parmezaansnippers

Rond deze tijd van het jaar zijn de tomaten super, zeker de heerlijke snoepjes die recht uit de moestuin komen. Helaas heb ik niet de tijd en het geduld om mijn eigen groenten te kweken, al heb ik wel een piepklein kruidentuintje. Ik vond in de supermarkt deze veelkleurige kerstomaatjes en besloot ze in een zomerse, hartige taart te verwerken. Toegegeven, ze is niet in 1-2-3 klaar, maar het resultaat is verrukkelijk! De knapperige bodem in combinatie met de zachte ricotta en de zoete, frisse tomaatjes en gekarameliseerde uien zijn gewoonweg onweerstaanbaar.

bereiding
Verwarm de oven voor op 220 °C. Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier bedekte, ronde taartvorm en bak blind gedurende 10 à 15 minuten. Snijd ondertussen de witte ui in fijne ringen en bak ze in olijfolie gedurende 20 minuten op een matig vuur. Voeg halverwege de honing en tijm toe en roer geregeld eens om. Als de uien karamelkleurig zijn, zijn ze klaar. Verdeel de ui op het voorgebakken deeg. Giet de ricotta in een kom, kruid met wat peper en zout en roer tot je een smeuïg mengsel hebt. Verdeel de ricotta met een spatel of lepel mooi egaal over de uien. Snijd de courgette in flinterdunne schijfjes (je kan eventueel een mandoline gebruiken). Schik de courgetteschijfjes dakpansgewijs over de ricottalaag. Snijd de kerstomaten in tweeën en leg ze op de courgetteschijfjes. Versier met wat ansjovis en houd de olie apart. Bak de taart gedurende 15 minuten in de oven op 220 °C. Bestrooi ze met peper uit de molen, basilicumblaadjes, parmezaanschilfers en een paar druppels ansjovisolie.

TIP
Blind bakken doe je zo:
prik enkele gaatjes in het deeg met een vork, leg er een velletje bakpapier over en giet er gedroogde erwten, rijst of bakparels op om te verzwaren. Zet het deeg in de oven en bak voor een eerste keer gedurende 10 minuten in de oven. Haal het deeg er uit, verwijder de bakparels enz. en nu kan je je deeg bekleden met de rest van de ingrediënten.


heerlijke groentetaart

Katrien Van de Steene