Volg ons

Antwarpen, de schuunste stad van Vlaanderen.

CATEGORIE: Om te ontdekken - en door te vertellen

Deel dit artikel

Antwerpen, Brabo

Dat moesten we zeggen van Tanguy, onze gids. Want een portie chauvinisme kan nooit kwaad zei hij. Mensen moeten wat meer fier zijn op hun dorp of stad en land, zei hij. Op een goede manier natuurlijk, met respect en al. Zei hij.
Hij heeft gelijk. Niet dat het mijn geboortestad is, maar de stad waar ik nu ondertussen al bijna 30 jaar woon, is wel degelijk vreed schoon. En het erge is, dat ik dat een beetje vergeten was. Zo gaat dat, wat je elke dag ziet, lijkt vanzelfsprekend. Het heeft de ogen van een vreemde nodig om de schoonheid te herontdekken.

ANTWERPEN BRABO
Dat deden we afgelopen zaterdag. Wij en 3 andere bevriende koppels hebben een afspraak: 4 maal per jaar komen we samen, enkel onder ons 8-en. Meestal op een avond, om te eten, ieder om beurt in zijn eigen huis. Maar, aangezien we houden van elkaar, van eten en ook van avontuur en ontdekking, hebben we het concept dit jaar wat uitgebreid: we nodigen elkaar uit in onze stad. De stad waar je woont, geboren bent of gewoon, waar je iets mee hebt. Wij waren als eerste aan de beurt en dus togen we met de tram naar hartje stad. En aangezien mijn man en ik eigenlijk ook geen rasechte Antwerpenaren zijn en de stad weer wat beter wilden leren kennen, namen we de beste gids van de wereld ( overdrijf ik nu Tanguy of kan dat nog? :)), onder de arm om ons de mooiste plekjes te laten zien en vooral hun verhaal te leren kennen.

GROENPLAATS
Om te beginnen hebben we dikke vette chance gehad met het weer: de zon scheen en het was heerlijk buiten. Daarnaast is Tanguy een geweldige verteller zodat een wandeling van 1,5 uur veel te snel om is. Hij nam ons mee naar de Groenplaats ( wat ooit een groen kerkhof was), om dan verder te wandelen naar de kathedraal en het standbeeld van Nello en Patrasche te bewonderen. Frappant is dat we dat in België amper kennen, terwijl Japanners een moord zouden begaan om het beeld met eigen ogen te mogen aanschouwen. Natuurlijk passeerden we de Grote Markt met het beeld van Brabo en vertelde hij de legende van (h)antwerpen. 

GROTE MARKT
GROTE M
CAROLUS BORROME
BOERENTOREN
Ook de mooiste kerk van 't stad, Carolus Borromeus, mocht niet op het best - of lijstje ontbreken en we eindigden een wandeling langs de Meir om in volle glorie de eerste wolkenkrabber van Europa, de Boerentoren, te aanschouwen.
Ik kan het iedereen aanbevelen, zo'n tripje in eigen stad. Wel of niet met de beste gids van de wereld erbij.

Veerle Dobbelaere