Volg ons

Dagschotel, een boek van Johny Voners

CATEGORIE: Om te ontdekken - en door te vertellen

Deel dit artikel

Johny Voners - dagschotel

Er zijn zo van die dagen dat ik dubbel zo content ben met mijn job. Vandaag was zo'n dag: het boek van Johny Voners, waar ik de vormgeving voor mocht doen, werd voorgesteld en dat ging gepaard met een feestje! En deze auteur was dan ook een echte schat om mee samen te werken... Met plezier stel ik dan ook hier zijn ‘kindje’ voor en het kan niet op... We geven een recept uit het boek prijs én we verloten een exemplaar!

In het boek worden 30 dagschotels geproefd en goedgekeurd door Johny Voners. Een mooie steekkaart van het brasserielandschap in Vlaanderen en Brussel. Met alle info over de brasserieën, zodat je zelf op stap kan gaan.

Iedereen kent Johny Voners natuurlijk als Xavier Waterslaeghers in FC De Kampioenen waar hij steevast in elke aflevering vraagt om zijn dagschotel. In dit boek gaat acteur Johny Voners op zoek naar échte dagschotels. Hij bezoekt 30 brasserieën in Vlaanderen en Brussel, laat zich telkens vergasten op een lekkere schotel en slaat aan de praat met de chef. Hij doet hierbij zowel sfeervolle tavernes aan als meer upmarket brasserieën en krijgt zowel oertraditionele borden als trendy food voorgeschoteld.


Johny Voners - Dagschotel

Johny Voners - Dagschotel
Johny Voners - Dagschotel

Johny Voners - DagschotelJohny Voners - DagschotelJohny Voners - DagschotelJohny Voners - Dagschotel

Grootmoeders konijn met mosterd

(recept van Terra, Frederik Lintsstraat 15 3000 Leuven)


Ingrediënten voor 4
1 konijn, in stukken gesneden
zout en versgemalen peper
100 g boter bloem
1 ui, in ringen gesneden
500 ml witte wijn
water
1 bouquet garni (takje tijm en enkele laurierblaadjes)
150 g gecondenseerde melk (Nestlé)
2 eetlepels mosterd (Imperial)


Bereiding

Smelt de boter in een braadpan. Kruid de stukken konijn met peper en zout, draai ze even door de bloem en bak ze mooi goudbruin. Voeg de ui toe en laat kort meebakken. Blus met de witte wijn en voeg water toe tot het konijn net onder staat. Voeg de bouquet garni toe en laat het konijn 60 tot 90 minuten stoven op een zacht vuur. Wanneer het konijn gaar is (vlees komt los van het bot), verwijder je het uit de pan. Maak met een garde het eventuele aanbaksel los en laat even inkoken. Werk af naar smaak met de gecondenseerde melk en de mosterd. Voeg het konijn terug toe en laat nog even doorwarmen. Dien alles zeer warm op met gekookte patatjes of (amandel)kroketjes en bestrooi met gehakte peterselie.

Variant: Voeg wat gebakken paddenstoelen toe of serveer met gebakken witlof.

Tip: Voor de liefhebbers: de gebakken niertjes en lever kan je op het einde toevoegen. De kop is helaas maar voor één gelukkige!


Johny Voners - Dagschotel - foto Kris Jacobs

Johny Voners - Dagschotel - foto Kris Jacobs
Dagschotel
25,99 euro, uitgegeven door Lannoo

Afwerking:
Hardback
Aantal pagina's: 200
Afmetingen: 250 x 210
te koop hier

Johny Voners
Johny Voners is vooral gekend van zijn onvergetelijke rol als Xavier in de populaire komedieserie FC De Kampioenen. Hij toert al enkele jaren rond met zijn show Aznavoners, waarin hij liedjes van Charles Aznavour zingt.

Foto's Kris Jacobs - www.krisjacobs.be

Katrien Van de Steene