Volg ons

Drie boeken die je gewoon moet lezen!

CATEGORIE: Om te ontdekken - en door te vertellen

Deel dit artikel

Stitch leest

De zomer is hét seizoen bij uitstek is om te lezen: eindelijk op vakantie, languit op je strandstoel, glaasje lekkers naast je en alle tijd van de wereld. Avonden die heerlijk lang duren waar je blijft lezen tot je bijna in slaap valt. Of, in mijn geval, op een filmset. Want dat is waar ik het grootste deel van mijn zomer doorbreng, op de set van Gent West II. De uitspraak ‘ filmen is wachten’ is, voor zij die nog niet op een set waren, absoluut waar.
Niet alleen zijn er scènes waar je niet in zit en dus even tijd hebt tussendoor, ook tijdens het filmen zelf heb je geregeld wat verloren tijd. De camera wisselt van kant en dus moet decor + licht aangepast worden, we verhuizen van de cel naar de refter, even wachten op een vliegtuig, de regen maakt teveel lawaai, ...ideaal om je boek erbij te nemen.
En zo komt het dat ik eindelijk tijd heb gevonden ( of gemaakt ☺ ) om weer wat te lezen. Geweldige boeken die ik met hart en ziel kan aanraden.

Om te beginnen is er “ Leven na Leven “ van Kate Atkinson. Een heel apart verhaal dat enorm intrigeert. De schrijfster neemt je mee in het leven van Ursula Todd, die op 11 februari 1910 geboren wordt en stikt vlak na haar geboorte. Diezelfde nacht overleeft ze haar geboorte en dat is het begin van een reeks levens die ze krijgt om het telkens beter te doen. Wat als het zo gelopen was, en niet op die manier. Hoe zou mijn leven er dan uitzien? Wat als ik het opnieuw mocht doen, zou ik dan iets anders doen. En zo ja, wat dan? Interessant idee om zelf eens bij stil te staan. Wat als ik geen actrice was, wat als ik geen kinderen had, wat als ik niet in Antwerpen woonde,.... Kortom, een boek dat raakt aan de grote thema’s van het leven op een manier die je niet meer loslaat. Een aanrader dus!

Het volgende boek is het tweede uit de Napolitaanse reeks, waar ik eveneens een grote fan van ben. Het verhaal volgt de twee vriendinnen Lila en Elena die opgroeien in een arme wijk in Napels ( het eerste boek heet De Geniale Vriendin). Een boek dat vertelt over vriendschap en rivaliteit, liefde en mislukking en dat in een taal die je onmiddellijk meesleept. Neerleggen is schier onmogelijk. ☺ Ondertussen heb ik het tweede boek, De nieuwe achternaam, verslonden en kan niet wachten om in het derde te beginnen.

En dan. Een boek dat door merg en been snijdt. Letterlijk verschrikkelijk mooi. Zowel verschrikkelijk als mooi dus. Het overkomt me niet vaak, maar dit boek heb ik af en toe zelfs even moeten wegleggen. Het deed teveel pijn. Echt hé, ik voelde het verdriet in mijn borst.
Het verhaal gaat over 4 vrienden die mekaar leren kennen op de universiteit en samen ouder worden. Vooral Jude volgen we, en beetje bij beetje krijg je het verhaal van zijn vreselijke jeugd te horen en begrijp je waarom hij zo angstig en gesloten is.
Een boek dat ik bij IEDEREEN die graag leest in de bus zou willen duwen. Met zoveel liefde, zoveel mededogen en ontzettend raak geschreven.

En weet je wat, het zijn alledrie vrouwelijk auteurs. Hoe geweldig is dat? ☺

Switch leest boeken

Veerle Dobbelaere