Volg ons

kunst aan betaalbare prijzen

CATEGORIE: Om te ontdekken - en door te vertellen

Deel dit artikel

the affordable art fair

Ik heb al lang een zwak voor kunst... als klein meisje droomde ik er namelijk al van om zelf kunstenaar te worden. Uren kon ik bij mijn grootouders aan tafel zitten om minutieus, met een roestig pennetje en wat chinese inkt zo mooi mogelijk een Chocotoff (ha!) na te tekenen. Secuur probeerde ik dan alle plooitjes en kreukeltjes in de verpakking met honderden fijne pennenstreken, lijntjes en puntjes weer te geven. Ondertussen genietend van alle smeuïge verhalen en anekdotes die door de volwassenen aan tafel werden uitgewisseld.

Groot was mijn enthousiasme dan ook toen ik na een omweg (jaartje tandheelkunde, wat een idee!) aan St.- Lucas in Gent de poort kon binnenstappen. Niet om ‘kunstenaar’ te worden, want, zo was mij ingeprent: daar verdien je je brood niet mee, tenzij zoals Van Gogh misschien, met een oor minder en pas na je dood... Ik ben dan functionele grafiek begonnen, en tot op heden is dat nog altijd mijn grote passie...

Nog meer ontzag en respect heb ik wellicht voor kunst maar, helaas, het blijft bij bewonderen want wat ik mooi vind, ligt meestal niet binnen mijn budget ;-)

En voor die mensen zoals ik, lijkt The affordable art fair de geknipte beurs. Deze beurs heeft een uniek concept: galerijen, kunstenaars, jong talent, curatoren en kunstverzamelaars komen hier samen met toegankelijke en betaalbare kunst. Meer bepaald kunst met prijzen variërend tussen de 60 en 6000 euro. Het concept heeft alvast de wereld veroverd, want naast Brussel zijn er onder andere ook beurzen in Amsterdam, Londen, New York, Milaan, Stockholm... Allemaal met hetzelfde nobele motto: Kunst toegankelijk maken voor iedereen. 93 galerijen (29 Belgische en 64 buitenlandse) nemen deel dit jaar.

Gisterenavond was de openingsavond en met veel enthousiasme trok ik naar Tour & Taxis in Brussel om er voor de eerste maal kennis te maken met het concept. Bij het binnenkomen was er direct ambiance: toffe muziek en veel hippe mensen. Er was een grote muur waar iedereen een slogan of quote mocht schrijven met een stift en zo voelde je je al onmiddellijk welkom en betrokken bij het project. Er heerste een inspirerende en gezellige sfeer. Duizenden schilderijen, beeldhouwwerken, collages, etsen en foto’s klaar om te ontdekken. En het plezier om er misschien eentje te bezitten ;-)

the affordable art fair

the affordable art fair

the affordable art fair

the affordable art fair

http://affordableartfair.com/brussels/

the affordable art fair

http://affordableartfair.com/brussels/

De werken van jonge opkomende artiesten hangen naast die van beroemde herkende kunstenaars en het verplicht plaatsen van prijskaartjes naast elk kunstwerk maakt het voor iedereen makkelijk de eventuele keuzes aan te passen aan zijn budget. Elke dag zijn er ook workshops onder leiding van kunstenaars en kun je je eigen schilderij, aquarel of zeefdruk maken of zelfs een skateboard versieren. En voor wie graag ongestoord van de beurs wil genieten is er zelfs een Kids Space waar je kind terecht kan en zijn creativiteit wordt aangewakkerd. Van honger en dorst kun je hier ook niet omkomen: er is de Love Bar met bier, wijn en cocktails en voor een snack of zelfs hele maaltijd kun je terecht in het restaurant Chef chez Soi.

Ik keek alvast mijn ogen uit en was aangenaam en blij verrast door zoveel jong en nieuw talent.
Op een paar werken werd ik instant verliefd en uiteindelijk zijn we zelfs gezwicht...
Vanaf heden zijn we de trotse bezitters van 4 werkjes van Aranthell, een Parijse kunstenares (°1987). Ze leeft en werkt in Ile-de-France en haar werk wordt vertegenwoordigd door La Micro Galerie. Het zijn 4 tubes in gips en een uiting tegen de consumpiemaatschappij.

Stiekem waren we ook zot van haar schilderijen met close-ups van grote lappen vlees, in de verpakking, recht uit de supermarkt...
Maar het is tenslotte Dagen Zonder Vlees en dat zou onze dochter die nu vegetarisch eet, ons nooit vergeven mochten we zo een werk in ons huis ophangen ;-)


the affordable art fair

the affordable art fair


Heb je ook zin gekregen in kunst, dan heb ik fantastisch nieuws!
We mogen maar liefst 5 toegangstickets (twv 13 euro) weggeven! Alles wat je moet doen is hieronder je lievelingskunstenaar doorgeven (ten laatste tegen 18u). De eerste vijf inzendingen krijgen een ticket van ons! 

De beurs gaat door in
Tour & Taxis
Avenue du Port 86c
B1000 Brussels
26-27-28-29 februari, voor meer info: www.affordableartfair.com


Katrien Van de Steene