Volg ons

Milano designweek - verslag van gastblogger Florence

CATEGORIE: Om te ontdekken - en door te vertellen

Deel dit artikel

Florence Demuynck

Deze week hebben we terug een gastblogger. Florence Demuynck, een jeugdvriendin, is actief in architectuur, renovatie en interieur. Zij studeerde architectuur in Sint-Lucas Gent. Na haar stage voegde zij daar nog een Master Interior Design aan de ISAD-school in Milaan aan toe.
Elk jaar gaat ze naar de meubelbeurs in Milaan om daar trends op te snuiven en ideetjes te sprokkelen. Dit jaar ging de designweek door van 4 tot 9 april. Omdat ze weet dat inrichting en styling ook mijn passie is, vroeg ze om haar te vergezellen maar wegens te veel werk kon dit voor mij helaas niet doorgaan. Maar ze deelt met plezier haar verslag met ons!


Verslag van florence

MILAN DESIGN WEEK

florence demuynck

Deze foto werd genomen op de installatie van Delta Light in het Brera Design District in het Palazzo Crivelli. (Laure-Hélène, Mira & Florence)

De internationale beurs ‘Salone del Mobile’ in Milaan is niet enkel B to B.

Het laatste weekend is die beurs ook toegankelijk voor het brede publiek. Maar als designliefhebber kan je de hele week je hartje ophalen op Fuorimilano. Dit zijn allerlei evenementen georganiseerd in de marge van de ‘Salone’. Die is zo omvangrijk dat je een hele week nodig zou hebben om alles te kunnen bezoeken.

Wij hadden een leuk en betaalbaar appartementje ‘Suite Home’ geboekt in Como, met een gemakkelijke treinverbinding naar Milaan.

We begonnen ons bezoek in het centrum met Palazzo Litta waar Belgitude het werk van tien creatieve teams tentoonstelde. Mijn favoriet is de Bee van Xavier Lust. Deze stoel ontleent zijn inspiratie aan de natuur, meerbepaald de bij, het symbool van opperste maatschappelijke organisatie.

florence demuynck

Ik was ook geïmpressioneerd door door kunstwerken gemaakt uit zeep. Deze zeep wordt al eeuwen gefabriceerd in Aleppo en staat voor beschaving en verfijning. Emmanuel Tussore kiest de zachtheid van deze kwetsbare en kneedbare materie om het verhaal te vertellen van de wreedheid van de oorlog: verbrijzelde gebouwen gebeeldhouwd in zeep.


florence demynck

florence demuynck

Erna bezochten we MULTIPLEX in de Via Manzoni. In deze iconische Cinema uit de jaren '50 en Galleria mengt MULTIPLEX cultuur, entertainment en commerce. Wat mij vooral aantrok was een samenwerkingsproject ‘Hacking Ikea’ met Tom Dixon, 75 studenten van de Parsons school en Ikea.

florence Demuynck

florence Demuynck

IKEA en Tom Dixon hebben DELAKTIG ontworpen, een aluminium bank als een open platform, zodat iedereen met een uitbreidingspakket (kussens, hoezen, lampen, rekken) de bank persoonlijker kan maken. Zoals de smartphone ontwikkelaars aanzet om apps te maken, zo daagt het experiment DELAKTIG de studenten uit om een IKEA-bed te pimpen. Deze bed/bank werd voor het eerst vertoond op MULTIPLEX en zal in 2018 gecommercialiseerd worden.

florence demuynck

In een magazijn in het vibrerende Lambrate Design District, ontving IKEA ons op een knetterend festival ‘Let’s make room for life’. Zes nieuwe collecties, een energieke mix van workshops, installaties, interviews, muziek, enz.


florence demuynck

florence demuynck

The Growroom van Ikea is een compacte binnentuin, waarin je tot acht verdiepingen aan planten kan kweken. Wie wil, kan meteen aan de slag, kijk hier hoe. Deze ‘Growroom’ doet me een beetje denken aan de Bosco Verticale van Boeri Studio.


florence demuynck

Ik zag deze woontorens op weg naar ‘the Mall’ Porta Nuova in het Brera-designdistrict voor ‘space & interiors’ , een evenement in het teken van details en afwerking.

florence demuynck

In het Lambrate Design District bezochten we ook de expositie ‘sense-me’ door SBODIO32. Meteen viel me de RA hanger op (www.darmes.ca), een come-back van neonverlichting in minimalistische vormgeving. ‘Gemonteerd boven een tafel, roept het warme licht herinneringen op van een avond rond het kampvuur’ aldus d’Armes Luminaires.

florence demuynck demuynck

florence demuynck

Heel amusant was ‘New Spring’ gecreëerd door Studio Swine voor het kledingmerk COS . Een interactieve multisensorische installatie in de vorm van een bloeiende zeepbelboom.


florence demuynck


Florence Demuynck
Koppenberg 1 - 9680 Maarkedal
T 055 313 990 - M 0475 751 002
www.florencedemuynck.be

Katrien Van de Steene