Volg ons

Nachtboek, een boek dat je gewoon moet lezen.

CATEGORIE: Om te ontdekken - en door te vertellen

Deel dit artikel

Mieke Jacobs

Ik kreeg een bericht van Mieke Jacobs, dat ze een boek geschreven had en of ik het graag wou lezen? Zelden zo’n directe vraag gekregen van een vreemde. Natuurlijk zei ik ja. Meer nog, ik had onmiddellijk sympathie voor zoveel ballen in zo’n elegant lichaam. 
Dus begon ik te lezen en kon niet meer stoppen. Gedurfd, meeslepend, eerlijk, mysterieus, slim, grappig, confronterend en ga zo maar door…kortom een aanrader!

Mieke Jacobs
Ondertussen zag ik haar bij mij thuis bij een editie van De gasten van Veerle en was stevig onder de indruk. Een dame zoals ik ze graag heb, met het hart op de juiste plaats en haar verstand gebruikend om zichzelf steeds weer in vraag te stellen.
Ik vroeg haar iets te schrijven over het boek en hoe dat tot stand is gekomen en dit is wat ze me gaf:

" Zeven weken. Zeven weken van intens, bijna bezeten schrijven. Elk woord pas na zonsondergang op papier gezet. Nachtboek. Ze was eigenlijk een ander boek aan het schrijven, een zakelijk boek over fusies en overnames van bedrijven, maar dat was buiten 'Nachtboek' gerekend. Opeens kwam er een ander boek aan haar deur kloppen, wild bonzen eigenlijk, luidkeels de deur in stampen. Verhalen die verteld wilden worden. Over de diepe wortels van familie, over geheimen en stil verdriet, over vallen en met opgeheven hoofd weer opstaan, over dat eeuwige zoeken tussen man en vrouw, tussen liefdespartners. Diepe levensvragen en altijd onvolledige antwoorden. 'Het is een roman', bedacht ze, 'ik laat gewoon in het midden wat autobiografisch is en wat niet'. De avond waarop het uitkwam was ze er ineens klaar voor: 'Dit ben ik, elk woord, elke zin, zonder censuur'. Naakt en net daardoor krachtig."

'Mieke Jacobs laat je niet ontsnappen', staat er op de cover, dus 'u weze gewaarschuwd'.
Hopelijk zijn jullie ondertussen volop geprikkeld om het boek ook te lezen.
Voor 2 lezers heb ik alvast goed nieuws: ik heb exemplaren gekregen om weg te geven. Daarvoor wil ik gewoon graag van jullie weten waarom je graag leest. Dus, laat een reactie achter en wie weet, ben jij één van de gelukkigen.

Veerle Dobbelaere