Volg ons

Picture Perfect

CATEGORIE: Om te ontdekken - en door te vertellen

Deel dit artikel

j

'Iedere foto is een wandeling in de wereld'. - Dirk Lauwaert.

 Zo luidt het op de muren van Antwerp Photo. En ik kon het niet meer eens zijn met deze woorden.

 Deze week trok ik naar Antwerp Photo en werd ik van de ene wereld in de andere meegenomen. Zoveel verhalen, zo'n divers aanbod en zoveel schoonheid. Schoonheid in mooie beelden, maar nog des te meer ook in imperfecties en 'ver van ons bed'-shows.

  Momenteel lopen er maar liefst vier expo's in de prachtige locatie vlak aan het MAS. Ik begon mijn verkenning bij Anton Corbijn en zijn 1-2-3-4. Ik werd meteen van de ene foto naar de andere gezogen, allen met één centraal thema: mensen met passie voor wat ze doen, wat ze brengen en dat wat ze creëren het allerbelangrijkste is in hun leven. Geen wonder dat ze het dan ook allemaal ver geschopt hebben. We worden meegenomen van U2 tot Coldplay, van Iggy Pop tot Grace Jones, van Johnny Cash tot Courtney Love. Corbijn legde in zijn 400 foto's niet de roem van deze allergrootste sterren vast, maar portretten van mensen die op creatief vlak alles geven. 

aa
Terug de trappen op naar Prix Carmignac waar werk van Lizzie Sadin en Narciso Contreras je overvalt en blijft nazinderen. Ik kom oog in oog te staan met een aangrijpend relaas van de wrede realiteiten van mensenhandel en littekens van oorlogen op mens en maatschappij. Zoals Dirk Lauwaerts het al zei: 'Men wil foto's altijd doen spreken omdat ze zo oorverdovend zwijgen. Ik hou ervan als foto's hun zwijgen kunnen laten horen'. Deze beelden doen net dat! 

aa
We lopen verder door naar de geweldige verzameling van Iconobelge. Een samenkomst van iconische beelden van Belgische makelaarij. Maar liefst 34 fotografen, waaronder Bieke Depoorter, Katrien De Blauwer, Frederick Buyckx en Dirk Braeckman, delen hun mooiste werken. 34 verschillende stijlen, 34 verschillende boodschappen, 34 redenen om deze collectie te bezoeken! In de woorden van Directeur Kaat Celis: 'Iconobelge ontstond uit goesting en uit nood. Iconobelge toont hoe groot aan talent dit kleine land is'. 

aa
Afsluiten doen we met de sprekende beelden van Michael Wolf. Hij toont ons de metropolen Hong Kong en Tokyo in zijn reeks Architecture of Density en Tokyo Compression. Hij brengt zowel objectieve architecturale, maar ook menselijke densiteit in beeld. Zo zien we zeer abstracte fotografie van eindeloze wolkenkrabbers met ontelbare bewoners, maar ook overvolle metro's waar mensen tegen het raam plakken als gevangen reizigers. 

aa
Wil je deze expo's ook gaan ontdekken?

Neem deel aan onze actie via Instagram @degastenvanveerle of onze Facebookpagina en maak kans op twee ticketjes voor de gehele expo! De tentoonstellingen lopen nog tot 30 september 2018!

Ten slotte, nog enkele impressies van Anton Corbijn!

a
aa
a
j
j

aa

Veerle Dobbelaere