Volg ons

Waarom je moet gaan kijken naar de nieuwe Tarantino!

CATEGORIE: Om te ontdekken - en door te vertellen

Deel dit artikel

affiche

Yes, he did it again! Een geweldig film maken..... Gelukkig doet hij het niet al té vaak want na iedere film volgt een periode van vreemde dromen, onrustige verlangens en binnenpretjes op de meest ongelegen momenten.. We hebben het over een grootmeester in de filmkunst: Mr. Quentin Tarantino! Zijne koninklijke hoogheid heeft dus net The Hateful Eight uit gebracht en die is nu bij ons in de zalen te zien. Mijn man en ik hadden de eer en het genoegen die in avant première te mogen genieten. Voor hen die nog niet aanwezig waren op zo’n avant première, dat gaat er als volgt aan toe: afhankelijk van welke film en de periode van het jaar, is er meer of minder bekend volk, in kortere of langere jurken. Maar altijd is het een beetje feest. Er is ook een host van de avond en een thema. Deze keer wandelen we door de sneeuw de trappen van de kinepolis Antwerpen op ( met dank aan een groots sneeuwkanon) en speelt er binnen een orkestje. Geheel in stijl met de film galmt er country muziek door de boxen, gebracht door volgens mij echte cowboys ☺. Voor we de zaal in gaan worden we verrast door een heuse kerstmarkt- meets -into the wild -in een sneeuwstorm evocatie, waardoor we vermoeden dat de film zich afspeelt in koude en ongure landschappen. Als kers op de ijstaart is de presentator die avond de geweldig spontane Adil El Arbi. Hij waarschuwt al voor wat komen gaat in een sappige taal die niet de mijne is – flash/ bang / smash en ander Brussels slang- maar waar ik uit begrijp dat het een explosieve ervaring belooft te worden.
En ik kan niet anders dan bekennen: de film is er weer boenk op (om het dan in mijn taal te zeggen)! Hoe slaagt de man er toch in om telkens films te maken die zowel grappig als vernieuwend als gedurfd als mooi als betekenisvol te zijn?

sneeuw 2
Om te beginnen is het decor fantastisch: een desolaat besneeuwd berglandshap ergens in the middle of nowhere, wat oogverblindende beelden oplevert. Ondanks het feit dat er weinig gebeurt en je de immer geweldige Samuel L. Jackson rustig een praatje ziet maken met een koetsier, voel je het gevaar...en dan zijn we nog maar net begonnen.
Natuurlijk ga ik het plot niet vertellen, je moet immers zelf gaan kijken, maar de rest van de film speelt zich voornamelijk in een blokhut af. In wat men in onze (acteurs)wereld noemt eenheid van tijd, plaats en ruimte. Waardoor het nog straffer is dat hij de kijker een volle 3 uur ( inderdaad) van begin tot einde weet te boeien. Een verhaal dat van begin tot einde zowel spannend als grappig is ( en de eerlijkheid vraagt dat ik beken dat het ook deze keer bijzonder bloedig is) plus ergens over gaat, namelijk de oorsprong van het racisme. En dat alles overgoten met een saus van de schoonste muziek, ditmaal gecomponeerd door Ennio Morricone.

Samule L Jackson
Ik kan alleen maar verklappen dat ik telkens weer, en eigenlijk alleen maar dan, spijt heb niet geboren te zijn in een ander land. Amerika bijvoorbeeld; Dan zou ik naar Mister Tarantino himself toestappen en hem overtuigen me in één van zijn films een glansrol te geven. Want stel je voor hoe zalig het is om je zo volledig te mogen laten gaan als de prachtige Jennifer Jason Leigh die er nu uitziet als een mottige doos zonder tanden en vettig haar, stel je voor hoe geestig het is om all de way te mogen gaan met bloeden en schieten en stampen en dat omwille van een hogere boodschap, stel je voor hoe zalig het moet zijn om volgende dialogen in de mond te moge nemen: en om je helemaal te overtuigen.
Natuurlijk slaagt hij er op die manier in om telkens de allerbeste acteurs in zijn films te krijgen en die bovendien naar ongekende hoogte te regisseren. Je ziet ze stuk voor stuk genieten van wat ze mogen doen. Want geloof me, het is de natte droom van ieder acteur om zo’n dialogen in de mond te nemen! Enfin, je begrijpt me wel, the Hateful Eight is een must! ☺

Veerle Dobbelaere