Volg ons

Zeven Gentse kleppers, en hoe wij ze vonden.

CATEGORIE: Om te ontdekken - en door te vertellen

Deel dit artikel

moor & moor
helen b

Toen Katrien en ik aan onze blog begonnen hadden we een paar goede voornemens. Plannen eigenlijk. We wilden graag dingen maken, dingen om te eten, om op te zitten, te gebruiken, dingen om te lezen, om naar te kijken.
En ook een paar dingen doen, reizen bijvoorbeeld. We houden er allebei van om op ontdekking te gaan. Natuurlijk kan dat heel ver en exotisch zijn. Maar ook dichtbij, naar dorpjes en plekjes en steden die we niet kennen of kennen en eens met andere ogen willen bekijken. En dus hebben we het volgende bedacht: we laten ons leiden. Niet altijd even makkelijk voor madammen van ons kaliber, maar om het hoger doel, de verrassing, te dienen, hebben we veel over. ☺

a.puur.a
Onze eerste target is Gent, een stad die Katrien goed kent en ik eigenlijk veel te weinig maar graag beter wil leren kennen. Plus dichtbij genoeg om ons concept uit te proberen.
We spreken om 10u af en beginnen ergens waar Katrien geregeld komt en enthousiast is over zowel koopwaar als de sympathieke dame zelf: Katrien van A.puur.A. In deze originele winkel vind je zowel kleding als ( interieur) accessoires. Katrien houdt duidelijk van exotisch en heeft zelfs een eigen kledinglijn ontworpen waarvoor ze meermaals per jaar naar het verre India, ondertussen haar tweede thuis, reist. Hier vind je iets kleins of groot om weg te geven, hoewel je het eigenlijk het liefst van al zou willen houden. Na genoeg gesnuisterd te hebben vragen we aan Katrien waar zij ons naartoe zou sturen. Welk adres vindt zij de moeite waard om te leren kennen en ligt buiten de platgetreden paden, m.a.w. niet in iedere stadsgids te vinden. Het mag zowel een kapper zijn als een boekwinkel als een bar als een stukje muur of museum, wij staan open voor letterlijk alles.

a.puur.a


a.puur.a

Cafe Labath.
Ik denk dat Katrien de goesting in koffie in onze ogen kon lezen, want ze stuurt ons naar Café Labath. En of ze daar lekkere koffie hebben! Zowel klassieke espresso’s als slow coffee. Een heerlijke latte (eigenlijk drink ik melk met een koffiesmaakje) en een espresso voor Katrien later zitten we te genieten in een hip interieur met prachtige tegels achter de toog, gevuld met mensen van allerlei leeftijd. Ik ben vooral onder de indruk van de baard van één van de barvista's Yf, vandaar dat het Katrien is die hem uitlegt wie ons hier brengt en waar hij ons verder naartoe wil sturen.
Hij geeft ons WATT door, een winkelgalerij annex bar die we allebei heel graag willen bezoeken. Helaas is daar alles gesloten op dinsdag dus staan we voor een gesloten deur.

barista

labath

Helen B & vrienden.
Niet getreurd, onze neus voert ons naar een volgend top adresje: helen b & vrienden. We worden aangetrokken door de plezante etalage die originaliteit zowel als artisticiteit uitstraalt. Eenmaal binnen vertelt Helen ons dat ze oorspronkelijk maatschappelijk assistent is en door de verzorging van haar zieke mama ontdekte dat tekenen niet alleen het communicatie middel was tussen haar mam en zichzelf, maar ook een manier om zichzelf te uiten. Daar heeft ze haar conclusies uit getrokken en een winkeltje geopend. Daar vind je niet alleen ontwerpen van Helen zelf, maar ook van (bevriende) ontwerpers die allemaal met hart en ziel zijn uitgezocht. Een adresje naar ons hart dus.
Helen denkt even na als we haar vragen waar naartoe, en aangezien het na de middag is en we nog niet hebben gegeten, zijn we blij dat L’ Amuzette één van de opties is.

helen b

L'Amuzette.
Ik ken de winkel van in Knokke, ze verkopen daar mijn collectie Clodette, maar ben nog niet in Gent geweest. In Knokke staan mama en papa, hier staan Ophélie en vriend zelf in de potten te roeren. Niet alleen de salades zijn origineel en erg lekker (je kiest je basis en daarbij toppings en dressing), ook bieden ze een plezante keur aan cadeaus en andere hebbedingen. Ik koop er dan ook een mooie koperen money clip voor Alain. Zoals vele mannen heeft die steeds wat los geld in zijn achterzak zitten, dat ik graag bij mekaar gehouden zie (ik ga er vanuit dat het dan minder snel verloren kan gaan).

l'amuzette

l'amuzette

Mieke.
Van daar worden we naar Mieke gestuurd, een erg aparte kledingwinkel met een verhaal. Mieke gaat er prat op dat alle stuks met enorm veel liefde en vakmanschap gemaakt zijn. Ze steekt erg veel tijd in het vinden van eerlijke kleding die vrouwen mooier maakt, ongeacht maat of gewicht. Ze is dan ook een spraakwater als het aankomt op het verkondigen van haar filosofie. Het lijkt me een plezier om gekleed te worden door haar swingende handen.


mieke gent

De Huiszwaluw.
Mieke stuurt ons door naar De Huiszwaluw, een winkel waar ze ons allebei rustig een paar uurtjes mogen opsluiten. Geweldige kussens, plezante krukjes, speels servies, originele boeken,...kortom een wenslijst vol. Niet verwonderlijk komen heel veel styliste hier shoppen om hun fotoshoots voor de magazines aan te kleden. Ook Katrien is hier een beetje kind aan huis en als ze een boek te stylen heeft, komt ze steevast spullen halen. Eigenares Dicky heeft sinds kort nog een tweede winkel in Onderbergen, Huiszwaluw Home, waar ze toffe meubels en kamerplanten verkoopt.
Terwijl we de winkel verkennen denkt de sympathieke Patje rustig na over het volgend adres en stuurt ons uiteindelijk naar Moor & Moor

de huiszwaluw gent

Moor & Moor
Moor & Moor is een eigenzinnige kruidenier, waar je o.a. biologische producten zonder verpakking kan kopen. Nu al houden we van het idee. In het hoekpand kan je op de eerste verdieping eten en beneden kan je je dagelijkse inkopen doen. Boodschappen met een visie, dat wel. Alles wat je ziet moet voldoen aan volgende criteria: puurheid, organisch, zo duurzaam mogelijk en vleesvrij. Kortom eten waar je niet alleen gezond maar ook content van wordt.

moor & moor

moor & moor


moor & moor

Le Botaniste.
Aangezien ze bijna buren zijn en je het moet hebben van je buren, worden we doorgestuurd naar onze laatste halte, Le Botaniste. Een restaurant – wijnbar waar ze eerlijke vegetarische en veganistische voeding aanbieden, naar een idee van Alain Coumont, de oprichter van Le Pain Quotidien. Behalve de pasta is ook alles glutenvrij verkrijgbaar én biologisch. Aangezien ik erfelijk belast ben en mijn darmen niet steeds optimaal functioneren, heb ik wat voedselintoleranties. Al te vaak kom je nog restaurants tegen waar de alternatieven bedroevend zijn. Je kan je dus voorstellen dat ik erg blij ben met de sushi, humus, salades, gevulde avocado’s en veel meer lekkers dat er niet alleen geweldig uit ziet, maar dat ik bovendien mag eten ook! En als kers op de taart geniet je van het interieur van een oude apotheek met glazen bokalen, geheimzinnige flessen, oude lambrisering,... die ze nét genoeg vernieuwd hebben om er helemaal gelukkig van te worden. Kortom, een plek om naar terug te keren!

botanist

Helaas komt er ook aan dit mooie lied een eind, dus onder het genot van onze hapjes en tapjes besluiten Katrien en ik dat ons concept werkt. Het is niet alleen plezant om op deze manier door een stad geleid te worden, het is ook fijn om verhalen te sprokkelen van hen die er wonen en werken. Bovendien verwonderen we ons erover dat geen enkel van de adressen tegenviel en dat gelijkgestemden mekaar niet alleen ontmoeten maar ook herkennen. Wij hopen dat jullie een even aangenaam parcours afleggen en misschien komen we jullie nog wel eens tegen op één van onze reizen.

Veerle Dobbelaere