Volg ons

Zot van letters

CATEGORIE: Om te ontdekken - en door te vertellen

Deel dit artikel

handlettering

workshop handlettering - Karen Van Winkel Mijn diepe fascinatie voor letters begon al sinds ik zes was. In de klas bij juf Marijke hadden we zo'n typisch klein schriftje, met blauwe lijntjes en rode kantlijn, en een blauw-wit etiket: ‘schoonschrift’. Met een vulpen en trillende handjes moesten we dan zo mooi mogelijk het voorbeeld van de juf trachten te evenaren. Ik begreep al snel dat de ‘tintenkiller’ en (later de begeerde tipp-ex) mijn tweede belangrijkste instrument zou worden ;-) Maar in ieder geval: de krulligere hoofdletters op het bord vond ik echt prachtige kunstwerkjes.

En de passie voor letters in gebleven... tijdens mijn studies functionele grafiek werd zelfs de hele geschiedenis van de letter uit de doeken gedaan en vandaag ben ik full-time bezig met het goochelen (soms worstelen) met letters. Letters verwonderen me nog alle dagen. 

Dus toen vriendin Karen Van Winkel mailde dat ze workshops handlettering organiseert, was ik meteen superenthousiast om me in te schrijven.
Karen is een fotografe en steeds gulzig naar andere creatieve projecten. Ze is samen met Veerle oprichtster van het label Clodette, dat verdeeld wordt bij Serax en bracht daar een mooie wenskaartencollectie uit, met toffe tekstjes in handlettering. Ook voor trouwfeesten, restaurants en winkels heeft ze al prachtige krijtborden en etalages onder handen genomen.

handlettering Karen Van winkel - Clodette


Karen an Winkel handlettering

Ik was wel eens benieuwd hoe je in 3 uur de initiatie handlettering onder de knie krijgt en trok samen met een vriendin naar Antwerpen. De workshop vond plaats in een toffe kookstudio (kookklasse) en we worden door een joviale en goedlachse Karen verwelkomd met heerlijke thee en koffie. We mogen aanschuiven aan een grote gezellige tafel samen met nog 8 vrouwen en ons materiaal ligt al klaar: papieren, potloden, gommen, stiften en documentatiemateriaal, wat we achteraf allemaal naar huis mogen meenemen.


kookklasse

workshop Karen Van Winkel


handlettering Karen Van winkel - Clodette

Over letters en handlettering kun je eindeloos vertellen maar Karen legt in een bondige introductie uit waar we vooral op moeten letten en wat de valkuilen zoal zijn ;-)
Ze geeft tips & tricks en na anderhalf uur oefenen en natekenen zouden we de nodige skills moeten hebben om onze geliefde quote op een mooie manier op papier te kunnen zetten. 


Karen Van Winkel


workshop Karen van Winkel

workshop handlettering

handlettering Karen Van Winkel


Ik moet bekennen dat het in de ruimte met 11 gezellige vrouwen toch ineens muisstil was, je kon de potloden horen krassen, piepen en zuchten op het papier. Ik betrapte mezelf er op dat het puntje van mijn tong uit mijn mond stak van de concentratie. Pff, het is toch moeilijker dan het lijkt en mijn hand is door de ettelijke muiskliks en toetsenslagen geen krullerige bewegingen meer gewend... maar wat is dit ozo plezant en rustgevend! De tijd vliegt voorbij en helaas is de cursus om. Mijn kaartje met quote is voorlopig nog in potlood. Het resultaat valt al bij al nog mee, maar het kan beter... Ik besluit om verder te blijven oefenen. Misschien... Als het regent op reis naar Schotland ;-)

Bedankt Karen, het was superplezant en je hebt me op een andere manier leren kijken naar letters. De opbouw, de verdikkingen, de schreven. Want letters herkennen, kiezen en gebruiken in ontwerpen is toch nog iets anders dan ze zelf tekenen. En 't is verdomd niet makkelijk, dat kan ik wel zeggen ;-)


handlettering Karen Van Winkel

handlettering

Ook zin gekregen in deze plezante workshop?
Op de site van Karen vind je een heleboel info en prijzen over de komende workshops en hoe je moet inschrijven.
Karen is ook ‘inhuurbaar’ voor in-company-trainingen.

Katrien Van de Steene